Ce este colagenul?
Colagenul este cea mai abundentă proteină din corpul uman și reprezintă peste 30% din proteinele organismului. Ca blocuri cheie care asigură suport și structură corpului nostru, colagenul este prezent în toate țesuturile conjunctive cum ar fi pielea, oasele, cartilajul, tendoanele, ligamentele și vasele de sânge.
Au fost identificate aproximativ douăzeci și opt tipuri diferite de colagen, dintre care trei sunt cele mai comune. Colagenul de tip I apare cel mai frecvent, în special în țesutul conjunctiv, cum ar fi pielea, oasele și tendoanele. Colagenul de tip II este aproape exclusiv prezent în țesutul cartilajului. Colagenul de tip III este adesea asociat cu colagenul de tip I.
O cantitate și o structură sănătoasă de colagen sunt semne ale tinereții. Odată cu vârsta, fragmentarea colagenului crește, deoarece distrugerea enzimelor devine mai activă, în timp ce producția de colagen scade. Cu alte cuvinte, corpul dumneavoastră începe să producă mai puțin colagen. Ca rezultat, țesuturile conjunctive care conțin colagen pot fi afectate, cum ar fi țesuturile din piele, oase și articulații.
Diferite celule din țesuturile noastre sunt responsabile de producerea de colagen. Celulele utilizează aminoacizi și peptide specifice ca blocuri de construcție pentru producerea structurii de helix de colagen. Aceasta este apoi organizată în fibrele puternice care asigură suportul țesutului structural și flexibilitatea.
Ce sunt peptidele de colagen ?
Peptidele de colagen, cunoscute și sub numele de hidrolizat de colagen sau colagen hidrolizat, sunt proteine foarte digerabile care sunt produse din țesutul conjunctiv găsit în piei de animale, piele și oase. Se obțin prin tratamentul enzimatic al materialelor bogate în colagen, care reduc proteinele de colagen în peptide mici pentru a le face ușor digerabile de către corpul uman.
Mai multe studii clinice au demonstrat beneficiile pentru sănătate ale peptidelor de colagen. Aceste beneficii includ sănătatea oaselor și articulațiilor, înfrumusețare, sațietate, inclusiv îmbătrânirea sănătoasă, gestionarea greutății, sănătatea pielii și promovarea unui stilul de viață activ.
Odată cu vârsta, corpul nostru începe să producă mai puțin colagen, iar primele semne de îmbătrânire încep să apară. De la vârsta de 30 de ani și accelerând în anii 40, pierderea de colagen afectează toate țesuturile conjunctive. Iată cum:
Piele
Deoarece celulele pielii devin mai puțin active, rețeaua de colagen care asigură fermitatea și structura pielii se descompune. Pielea noastră devine deshidratată și mai subțire, în timp ce liniile, ridurile și brazdele profunde încep să apară.
In esență, colagenul joacă un rol în formarea unui grup de celule, sau fibroblaste, care permit celulelor noi să crească in timp ce ajută la inlocuirea celulelor moarte ale pielii. Cu alte cuvinte, fibroblastele sunt esențiale pentru sănătatea pielii și vindecarea rănilor.
Oase
Creșterea osului devine dezechilibrată, cu o pierdere osoasă care depășește formarea osoasă. Acest lucru face ca oasele noastre să devină mai fragile și mai fragile.
Fără îndoială, cea mai frecventă cercetare a colagenului a fost asupra sănătății articulare și osoase. Acest domeniu de cercetare deține date promițătoare care fac colagenul să fie demn de explorat. Colagenul joacă un rol important în funcționarea țesutului conjunctiv, ceea ce înseamnă că nivelurile sănătoase de colagen sunt esențiale pentru menținerea puterii corporale ideale pe măsură ce îmbătrânim.
Articulații
Nivelurile mai scăzute de colagen și alte componente ale matricei cauzate de îmbătrânire pot duce la pierderea funcției cartilajului și articulației. Acest lucru duce la disconfort comun.
Muşchii
O pierdere treptată a masei musculare și a rezistenței cauzate de îmbătrânire poate afecta echilibrul, mersul și mobilitatea globală.
Îmbătrânirea este un proces natural, dar factorii extrinseci – cum ar fi poluarea UV, poluarea sau alegerea stilului de viață – pot accelera procesul și pot duce la semne premature de îmbătrânire.
Leave a Reply