Ashwagandha (Withania Somnifera), cunoscută și sub denumirea de ginseng indian, este o plantă tropicală cu proprietăți energizante, detoxifiante, antibacteriene, antioxidante și imunomodulatoare. Ashwagandha face parte din familia Solanaceae si mai este cunoscută în India sub denumirea de cires de iarnă. Withania somnifera este un arbust des cu frunze ovale și flori galbene iar fructele sunt roșii, de mărimea stafidelor. Deși frunzele si fructele acestei plante au valoare terapeutică mare, partea cea mai folosită este rădăcina.
Denumirea sa este de origine sanscrită, însemnând miros de cal, datorită mirosului pe care îl deține rădăcina de ashwagandha. Această plantă are numeroase beneficii pentru organism, fiind un excelent remediu în lupta împotriva cancerului și diabetului. Acțiunea sa anticancerigenă este extrem de puternică, fiind eficientă împotriva a opt tipuri de tumori. Ashwagandha s-a mai dovedit eficientă și în cazul durerilor de artită și reumatism, hipertensiunii și stresului. De asemenea, este excelentă pentru persoanele care se confruntă cu insomnia, deoarece ashwagandha poate induce o stare de somnolență.
Cercetările științifice au demonstrat că această plantă are un efect terapeutic miraculos și că nici o componentă chimică a sa nu are toxicitate. Studiile au arătat că ashwagandha este și un bun tonic și energizant, având abilitatea de a revitaliza organismul și de a crește longevitatea. Este benefică în egală măsură și pentru sistemul cardiovascular, deoarece ajută la întărirea mușchilor inimii, reducerea nivelului de colesterol și la creșterea producției de sânge și a celulelor albe și roșii din sânge.
În India este renumită pentru proprietățile sale antidepresive, întrucât această plantă poate trata anxietatea și alte stări asociate cu depresia. Ashwagandha, s-a demonstrat că poate reduce nivelul de cortizon, responsabil pentru starea de stres, cu 26%.
Un studiu realizat la Universitatea din Allahabad, din India, a concluzionat că aswagandha este extrem de utilă și în tratarea infecțiilor urinare și ale sistemului gastro-intestinal și respirator. Nici în domeniul oncologic, efectele acestei plante nu ar trebui subestimate. Ashwagandha diminuează efectele secundare ale chimioterapiei fără a influența uciderea celulelor tumorale.
Alte beneficii mai puțin cunoscute ale ashwagandhei sunt: accelerarea vindecării rănilor, stimularea puterii de concentrare și memorare, tratarea ulcerului, astmului, bronșitei, tuberculozei, impotenței, sevrajului, bolii Parkinson și Alzheimer. Studiile efectuate pe această plantă au mai arătat și o creştere a numărului de spermatozoizi şi a mobilităţii spermei la bărbaţii care au administrat regulat, timp de trei săptămâni, ginseng indian. Este eficient în tratamentul disfuncţiei erectile, scăderii libidoului şi ejaculării precoce. Este un excelent supliment alimentar pentru sportivi, deoarece crește rezistența fizică și masa musculară și oferă energie organismului.
Alte beneficii și efecte înregistrate sunt:
- Efect adaptogen: componentele bioactive conferă plantei proprietăți adaptogene, fiind utilă in tonifierea generală a organismului și in imbunătățirea performanțelor fizice și mentale in condiții de stres, oboseală psihică, insomnii. Este, de asemenea, cunoscută pentru proprietățile sale imunostimulatoare și antioxidante endogene. Astfel, crește rezistența organismului și îl ajută în adaptarea la condițiile de mediu.
- Anxietate: studiile au demonstrat capacitatea ginsengului indian de a diminua nivelurile de anxietate, acțiunea sa fiind comparabilă cu cea a medicației antidepresive.
- Artrite: ashwagandha este considerată un agent de ameliorare a durerii, ce acționează la nivelul sistemului nervos pentru a preveni transmiterea semnalelor durerii. Datorită proprietăților sale antiinflamatorii, s-a dovedit eficientă in diverse forme de artrite, precum poliartrită reumatoidă.
- In combinatie cu alte plante specifice medicinei ayurvedice, s-a demonstrat că este utilă in afecțiuni cardiovasculare, precum: hipertensiune arterială, nivel crescut de colesterol sau durere toracică.
Cercetari în derulare incearcă să confirme contributia pe care ashwagandha o poate avea in scăderea gradului de evoluție a unei tumori sau în imbunătațirea funcțiilor cerebrale pentru persoanele ce suferă de bolile Alzheimer sau Parkinson. Se recomandă, de asemenea, și în diabet zaharat, deoarece poate reduce nivelul zahărului din sânge, mai ales în perioadele de post.
Este bine de știut că această plantă nu este recomandată să fie administrată persoanelor însărcinate. Ashwagandha poate interfera cu medicamentele recomandate în tratarea diabetului, hipertensiunii, anxietății, depresiei sau insomniei. Rădăcina și frunzele plantei se pot prepara astfel: fie sub formă de infuzii, uleiuri, tincturi, decocturi sau medicamente.
Perioada de administrare este în funcție de efectele urmărite. Pentru consumul general se face cură timp de 6 luni. O linguriță de pudră adaugată în ceai, înainte de culcare, vă poate oferi un somn dulce. Pentru a-i masca gustul ușor amărui, puteți s-o puneți într-un smoothie natural sau în ceai îndulcit.
Leave a Reply