Rolul peptidelor de colagen asupra oaselor, tendoanelor și articulațiilor

Ce sunt peptidele de colagen
Timp de mai mult de un secol, speranța de viață a continuat să crească în multe țări. Oamenii se așteaptă să trăiască mai mult păstrând o stare bună de sănătate și menținând un stil de viață activ. Ca o consecință a îmbătrânirii populației care se află în creștere, țările din întreaga lume se confruntă cu o creștere alarmantă a bolilor cronice, aproape jumătate din care se datorează bolilor legate de oase și articulații.
De-a lungul întregii vieți, corpul uman este supus continuu unui “șoc și efort” diferit, care afectează elementele de susținere ale corpului, cum ar fi oasele și articulațiile. Prin urmare, o serie de tulburări musco-scheletice pot apărea odată cu îmbătrânirea. Cele mai frecvente boli sunt osteoporoza și osteoartrita.
Peptida de colagen este un ingredient natural și inovator pentru sănătatea oaselor și articulațiilor. Căutarea unor modalități mai naturale și confortabile de a continua activitățile de viață de zi cu zi este o tendință globală. Pe lângă soluțiile medicale cu efecte secundare asupra terapiei pe termen lung, consumatorii se îndreaptă către suplimentele de sănătate naturale, deoarece oferă beneficii mai mari pentru sănătate. Unul dintre cele mai cunoscute ingrediente naturale pentru sănătatea oaselor și articulațiilor este peptida de colagen, obținută din colagenul derivat natural. Ca cea mai abundentă proteină din mamifere, proteinele de colagen formează aproximativ 30% din proteinele organismului. Prin ruperea enzimatică a colagenului în peptide mai mici, se obțin peptide de colagen bioactive care pot fi absorbite rapid în fluxul sanguin și acționează la fața locului. Peptidele de colagen ajută la menținerea oaselor puternice si a articulațiilor sănătoase.

Sănătatea oaselor
Osteoporoza este o afecțiune a osului fragil, cu o sensibilitate crescută la fractură. Ea slăbește osul și crește riscul de rupere a osului. Apărută în special la vârstnici și la femei după menopauză, osteoporoza este boala osoasă cu cea mai mare incidență în lume și responsabilă pentru milioane de fracturi osoase în fiecare an.
Oasele formează scheletul de susținere al corpului nostru și sunt în principal compuse din matrice minerală și matrice organică. Proteina colagenă, în principal colagenul de tip I, suportă 85 până la 90% din matricea organică. Colagenul este responsabil de ductilitate, în timp ce matricea minerală dă rigiditatea oaselor. Modificările proprietăților de colagen pot afecta, prin urmare, proprietățile mecanice ale oaselor și pot crește sensibilitatea la fracturi.
Oasele sunt materie vie și suferă o remodelare constantă pe parcursul vieții noastre. Acest proces de remodelare osoasă este ajutat de celule specifice numite osteoclaste pentru resorbție și osteoblaste pentru formare.
Dezechilibrul de remodelare osoasă ar putea duce la osteopenie și, eventual, la osteoporoză, caracterizată printr-o scădere a masei și densității osoase.

Peptidele de colagen vă întăresc oasele
Un număr de studii in vitro și in vivo sugerează că peptidele de colagen administrate pe cale orală (10 g pe parcursul a 24 de săptămâni) pot avea efecte benefice asupra metabolismului osos.
Peptidele de colagen stimulează proliferarea osteoblastelor și exprimarea genei de colagen, în timp ce inhibă resorbția osoasă de către osteoclaste. Combinația efectelor duce la creșterea densității minerale și a rezistenței fizice a oaselor

Sănătatea tendoanelor și articulațiilor
Osteoartrita (OA) este o inflamație articulară care rezultă din degenerarea cartilajului. Osteoartrita poate fi cauzată de îmbătrânire, ereditate și rănire cauzată de traume sau boli. Dintre cei cu osteoartrită, 80% au limitări in mișcările si 20% nu isi pot desfășura activitățile zilnice.
O îmbinare este punctul în care sunt conectate două sau mai multe oase. Într-o articulație sănătoasă, capetele oaselor sunt învelite în cartilajul neted pentru a absorbi șocul de mișcare și a distribui încărcătura corpului.
Îmbinările sunt compuse din condrocite (2-10%), celule vii și o matrice extracelulară (ECM) menținută de condrocite. Această matrice constă din 80% din lichid și macromolecule structurale cum ar fi colagenul (12%), proteoglicanii (5-7%) și proteinele non-colagen (3-4%).
Condrocitele au un rol central în procesele metabolice caracterizate printr-o evoluție lentă continuă a ECM pentru a menține cartilajul sănătos. Articulațiile noastre suferă modificări semnificative pe măsură ce îmbătrânim, practicăm sportul sau ne angajăm în activități de zi cu zi, toate acestea putând afecta cifra de afaceri a cartilagiilor, ducând în final la un dezechilibru între acumularea de cartilaje și defalcarea acestora. Acest lucru poate duce la simptome cronice ale articulațiilor, cum ar fi disconfort, rigiditate, pierderea flexibilității și chiar umflarea. Nu există nici un remediu cunoscut pentru osteoartrită, prin urmare obiectivul majorității tratamentelor este reducerea durerii, creșterea mobilității articulațiilor și prevenirea sau limitarea daunelor suplimentare.

Peptidele de colagen sprijină articulațiile sănătoase
Cercetările științifice sugerează că administrarea orală zilnică de peptide de colagen de 10 g poate avea efecte pozitive asupra articulațiilor și poate atenua durerea, menține mobilitatea și reduce la minimum handicapul. Efectele majore sunt observate pe durerea asociată activității după suplimentarea cu 3 până la 6 luni.
Studiile in vitro se referă la efectul pozitiv al peptidelor de colagen administrate pe cale orală de tip I cu distribuție a greutății moleculare de 2-10 kDa asupra sintezei matricei extracelulare a colagenului, proteoglicanului și elastinei de către condrocitele din cartilaj (11).
Acest lucru duce la scăderea degenerării țesutului cartilaginos și în cele din urmă la reducerea durerii și mobilității sporite.
În oase, activitatea osteogenezei este stimulată de peptide mici de colagen în timp ce desorbția osoasă este redusă. Aceasta conduce la efectele benefice cum ar fi creșterea densității minerale osoase și rezistența osoasă.
În articulații, peptidele de colagen stimulează sinteza matricei extracelulare și, astfel, reechilibrează acumularea cartilajului și defalcarea acestuia, rezultând o mobilitate îmbunătățită, rigiditate redusă și durere. În plus, limitează umflarea articulațiilor.

Prin urmare, dacă vă confruntați cu asemenea probleme de sănătate, vă recomandăm să încercați Collagen Peptides marca Vaida, varianta pulbere disponibila la 400 grame.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.